الحاوی فی الطب نوشته رازی

۲۷ فروردین ۱۴۰۱ | ۰۹:۵۷ کد : ۸۶۲۶ کتاب های طب سنتی
تعداد بازدید:۸۹۴
معرفی اجمالی کتاب الحاوی دانشنامه ی پزشکی قدیمی است که مانند کتاب “قانون در طب” که به اختصار قانون نامیده می شود؛ از اعتبار ویژه ای در دنیای علم پزشکی برخوردار است؛ نوشته دانشمند ایرانی محمد زکریای رازی است که مهم‌ ترین و پرحجم‌ ترین تألیف رازی به‌ شمار می‌آید. ابوبکر محمد بن زکریا بن یحیی رازی متولد ۲۴۳ هجری، در شهر ری به دنیا آمد و زکریا دانشمند پیش از ابن سینا بود و ابن سینا (زاده ۳۵۹ هجری شمسی در بخارا) چند سال پس از فوت رازی به دنیا آمد.. ادوارد براون، در کتاب «طب عرب» می‌گوید: «این کتاب بر سایر کتب طبی اسلامی مزیت و برتری دارد؛ به دلیل آنکه رازی اتفاقات و مشاهداتی که به رای العین دیده، در آن نوشته است»..
الحاوی فی الطب نوشته رازی

عنوان کتاب :
گزارش محتوا
اروپائیان به این کتاب بیشتر از مورخین شرق اهمیت می‌دهند؛ به دلیل آنکه محتویات آن مجموعه مشاهدات و اتفاقاتی است که رازی به رای العین دیده و این بزرگ‌ترین و مهم‌ترین وجهی است که «حاوی» را بر سایر کتب طبی اسلامی مزیت و برتری می‌دهد و رازی در این کتاب جمیع عقاید اطباء یونان و ایران و عرب و روم را تا زمان خود با عملیات و نظریات خویش جمع آوری کرده و منبعی عالی برای پی بردن به مقام وی می‌باشد و به این دلیل در تاریخ طب، رتبه ارجمندی را داراست..
این کتاب، علاوه بر معلومات مزبور، جمیع اطلاعات مطبی و بیمارستانی و شرح حال بیماران و اوضاع مریض خانه‌ها را با طرزی نیکو بیان کرده است.
قسمت‌های دوازده گانه «الحاوی»، مطابق نوشته ابن ندیم بدین شرح است:
قسمت اول، در معالجه بیماری‌ها و بیماران؛
قسمت دوم، در حفظ صحت؛
قسمت سوم، در شکسته بندی و جراحات؛
قسمت چهارم، در قوای داروها و غذاها و آنچه در طب بدان احتیاج باشد؛
قسمت پنجم، در ادویه مرکبه؛
قسمت ششم، در صنعت طب؛
قسمت هفتم، داروسازی و داروها و رنگ و بو و مزه هریک؛
قسمت هشتم، در ابدان؛
قسمت نهم، اوزان و مکاییل؛
قسمت دهم، در تشریح و منافع هریک از اعضاء؛
قسمت یازدهم، اسباب طبیعی در صناعت طب؛


( ۴ )

نظر شما :