به مناسبت روز جهانی تخم مرغ:

به مناسبت روز جهانی تخم‌مرغ: از این ماده غذایی بیش‌تر بدانیم

۱۸ مهر ۱۴۰۲ | ۱۲:۳۹ کد : ۱۳۶۰۷ اخبار متحرک
تعداد بازدید:۹۳۰
نهم اکتبر مصادف با هفدهم مهر، با «روز جهانی تخم مرغ» نام‌گذاری شده تا ارزش غذایی این ماده در سلامت، بیش‌تر معرفی شود.
به مناسبت روز جهانی تخم‌مرغ: از این ماده غذایی بیش‌تر بدانیم

مریم صفاخو سرپرست گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه به مناسبت روز جهانی تخم مرغ در گفتگو با مدیریت روابط عمومی دانشگاه افزود:تخم مرغ یک منبع غذایی طبیعی و کامل دارای پروتیین با کیفیت بالا و دارای تمام ۹ اسید آمینه ضروری و مقدار چشم‌گیری از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری‌ست.

برای نخستین سوال علت نامگذاری روز جهانی تخم مرغ چیست
روز جهانی تخم مرغ چند سالی می‌شود که در مدارس از اهمیت بالایی برخوردار شده است، در مدرسه به دانش آموزان آموزش داده می‌شود که تخم مرغ را در سفره غذایی خود قرار دهند و در هر روز یک تخم مرغ را به هر صورت آب پز و یا سرخ شده میل کنند، تخم مرغ به لحاظ منبع غذایی یک غذای کامل به حساب می‌آید و برای رشد جسمی و مغزی کودکان بسیار مفید می‌باشد، دارای پروتئین و اسید‌های آمینه ضروری برای بدن می‌باشد.
 
دانستنی‌های جالب درباره تخم مرغ

 تخم مرغ منبع بسیار خوبی از پروتئین، ویتامین‌ها و املاح ضروری برای بدن است. 

 پروتئین آن از سایر منابع پروتئینی مانند لبنیات، گوشت و حبوبات غنی‌تر بوده و ارزش غذایی بالایی دارد و دارای تمام اسیدآمینه‌های ضروری برای سلامتی انسان می‌باشد.

تخم مرغ در گروه گوشت و ماکیان قرار دارد و میتوان آن را به طور متناوب به جای گوشت قرمز، ماهی و مرغ استفاده کرد.
 یک عدد تخم مرغ ۷۲ کیلو کالری انرژی دارد.
 ۱۲/۵ درصد وزن تخم مرغ را پروتئین تشکیل میدهد که (آلبومین) نام دارد.
در نمودار‌های ارزیابی کیفیت پروتئین موجود در مواد غذایی، همیشه تخم مرغ در بالاترین حد معین (۱۰۰) قرار دارد و بعنوان استاندارد مرجع برای سنجش پروتئین سایر غذا‌ها استفاده میشود.
تخم مرغ منبع بسیار خوبی از ید و فسفر نیز می‌باشد که ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوان‌های بدن لازم میباشد. سایر املاح تخم مرغ کلسیم، آهن و سلنیوم میباشد که باعث بهبود زخم، بلوغ و رشد بهتر شده و عفونت را از بین می‌برد.
کلسیم: برای عملکرد بهتر سیستم عصبی، رشد بهتر افراد، استخوان‌ها و استحکام آن‌ها لازم است.
آهن: یکی از اجزاء اصلی و حیاتی گلبول‌های قرمز خون است.
سلنیوم: یکی از آنتی اکسیدان‌های مهم میباشد و رادیکال‌های آزاد ناشی از سوخت ناقص چربی‌ها را در بدن از بین می‌برد.
 از کلسترول موجود در تخم مرغ نهراسید و روزانه یک عدد تخم مرغ آبپز مصرف کنید، زیرا قسمت اعظم چربی‌های موجود در زردۀ تخم مرغ از نوع غیر اشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش کلسترول خون ندارند حتی در افرادی که کلسترول خونشان بالاست نبایستی مصرف تخم مرغ را قطع کرد این افراد می‌توانند تعداد ۳-۲ عدد تخم مرغ در هفته مصرف کنند.
 

 مصرف تخم‌مرغ را بیش‌تر به چه کسانی توصیه می‌شود؟

مصرف تخم‌مرغ نباید در هیچ گروه سنی حذف شود؛ حتی در موارد محدودیت مصرف مانند مبتلا یا دارای سابقه‌ی خانوادگی برخی بیماری‌ها مانند: چاقی، دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، فشار خون بالا و کلسترول خون بالا، که در این افراد حداکثر سه عدد تخم مرغ در هفته به شکل تخم‌مرغ ساده یا استفاده شده در سایرمواد غذایی هم چون انواع کوکو، کتلت و ... توصیه می‌شود.

اگرچه گاهی باید در مصرف تخم‌مرغ کامل، ملاحظاتی انجام شود، اما به دلیل خواص ویژه تخم‌مرغ، مصرف نکردن آن می‌تواند کمبود ترکیبات ضروری مانند «کولین»،« لوتیین» و« گزانتین» را به همراه داشته باشد.

-از شستن تخم مرغ، قبل از استفاده‌ی آن خوددداری کنید.در زمان پختن تخم مرغ چه نکاتی باید مد نظر باشد؟

- از مصرف تخم مرغ‌های شکسته به دلیل آلودگی پرهیز کنید.

- سفیده‌ی صورتی یا رنگین کمان نشانه فساد ناشی از باکتری‌هاست.

- در تخم‌مرغ کهنه، نسبت سفیده‌ی غلیظ به سفیده رقیق کاهش می‌یابد.

- وجود لکه‌های خون و مویرگ‌های خونی در داخل تخم مرغ، نشانه نطفه‌دار بودن و رشد جنین است که از نظر شرعی و بهداشتی مصرف آن جایز نیست.

- آب پز کردن به صورتی که سفیده و زرده به طور کامل سفت شده باشد، از بهترین روش‌های پختن تخم‌مرغ است.

- از مصرف تخم‌مرغ خام به علت احتمال وجود آلودگی و ایجاد مسمومیت غذایی خودداری کنیم.

- تخم‌مرغ را در هنگام مصرف به صورت جداگانه بشکنیم تا در صورت مشاهده نشانه‌های فساد، آن را مصرف نکنیم.

- از نشانه‌های تازگی تخم‌مرغ پخته نیز می توانیم به این مورد اشاره کنیم که پوسته تخم‌مرغ آب پز تازه به هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا می شود، در حالی که در تخم مرغی که کهنه باشد، پوست گیری به سادگی انجام می شود.

-  یکی دیگر از نشانه‌های تازگی تخم‌مرغ پخته این است که زرده در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخم‌مرغ کهنه زرده در کنار پوسته واقع شده است.

نکات طلایی درباره تخم مرغ

- کولین در تخم‌مرغ برای رشد و نمو جنین و کودک، عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه بسیار مؤثر است که به مقدار زیاد در تخم مرغ وجود دارد.

- لوتیین و گزانتین زرده‌ی تخم‌مرغ از استحاله شبکیه چشم و در نتیجه بروز نابینایی در پیری، به طور بسیار مؤثر جلوگیری می‌کند.

- در تخم‌مرغ نسبت اسیدهای چرب غیراشباع به اشباع، دو به یک است که آن را برای افراد بیمار مطلوب می کند.

«مریم صفا خو»، سرپرست گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شاهرود

 

  

 

( ۲ )

نظر شما :