به مناسبت روز جهانی تخم مرغ:
به مناسبت روز جهانی تخممرغ: از این ماده غذایی بیشتر بدانیم
مریم صفاخو سرپرست گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه به مناسبت روز جهانی تخم مرغ در گفتگو با مدیریت روابط عمومی دانشگاه افزود:تخم مرغ یک منبع غذایی طبیعی و کامل دارای پروتیین با کیفیت بالا و دارای تمام ۹ اسید آمینه ضروری و مقدار چشمگیری از ویتامینها و مواد معدنی ضروریست.
تخم مرغ منبع بسیار خوبی از پروتئین، ویتامینها و املاح ضروری برای بدن است.
پروتئین آن از سایر منابع پروتئینی مانند لبنیات، گوشت و حبوبات غنیتر بوده و ارزش غذایی بالایی دارد و دارای تمام اسیدآمینههای ضروری برای سلامتی انسان میباشد.
مصرف تخممرغ را بیشتر به چه کسانی توصیه میشود؟
مصرف تخممرغ نباید در هیچ گروه سنی حذف شود؛ حتی در موارد محدودیت مصرف مانند مبتلا یا دارای سابقهی خانوادگی برخی بیماریها مانند: چاقی، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا و کلسترول خون بالا، که در این افراد حداکثر سه عدد تخم مرغ در هفته به شکل تخممرغ ساده یا استفاده شده در سایرمواد غذایی هم چون انواع کوکو، کتلت و ... توصیه میشود.
اگرچه گاهی باید در مصرف تخممرغ کامل، ملاحظاتی انجام شود، اما به دلیل خواص ویژه تخممرغ، مصرف نکردن آن میتواند کمبود ترکیبات ضروری مانند «کولین»،« لوتیین» و« گزانتین» را به همراه داشته باشد.
-از شستن تخم مرغ، قبل از استفادهی آن خوددداری کنید.در زمان پختن تخم مرغ چه نکاتی باید مد نظر باشد؟
- از مصرف تخم مرغهای شکسته به دلیل آلودگی پرهیز کنید.
- سفیدهی صورتی یا رنگین کمان نشانه فساد ناشی از باکتریهاست.
- در تخممرغ کهنه، نسبت سفیدهی غلیظ به سفیده رقیق کاهش مییابد.
- وجود لکههای خون و مویرگهای خونی در داخل تخم مرغ، نشانه نطفهدار بودن و رشد جنین است که از نظر شرعی و بهداشتی مصرف آن جایز نیست.
- آب پز کردن به صورتی که سفیده و زرده به طور کامل سفت شده باشد، از بهترین روشهای پختن تخممرغ است.
- از مصرف تخممرغ خام به علت احتمال وجود آلودگی و ایجاد مسمومیت غذایی خودداری کنیم.
- تخممرغ را در هنگام مصرف به صورت جداگانه بشکنیم تا در صورت مشاهده نشانههای فساد، آن را مصرف نکنیم.
- از نشانههای تازگی تخممرغ پخته نیز می توانیم به این مورد اشاره کنیم که پوسته تخممرغ آب پز تازه به هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا می شود، در حالی که در تخم مرغی که کهنه باشد، پوست گیری به سادگی انجام می شود.
- یکی دیگر از نشانههای تازگی تخممرغ پخته این است که زرده در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخممرغ کهنه زرده در کنار پوسته واقع شده است.
نکات طلایی درباره تخم مرغ
- کولین در تخممرغ برای رشد و نمو جنین و کودک، عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه بسیار مؤثر است که به مقدار زیاد در تخم مرغ وجود دارد.
- لوتیین و گزانتین زردهی تخممرغ از استحاله شبکیه چشم و در نتیجه بروز نابینایی در پیری، به طور بسیار مؤثر جلوگیری میکند.
- در تخممرغ نسبت اسیدهای چرب غیراشباع به اشباع، دو به یک است که آن را برای افراد بیمار مطلوب می کند.
«مریم صفا خو»، سرپرست گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شاهرود
نظر شما :