به گزارش مدیریت روابط عمومی دانشگاه

نان کامل، کلید تضمین سلامت جامعه است

۲۳ مهر ۱۴۰۳ | ۰۹:۳۱ کد : ۱۷۵۸۸ اخبار متحرک
تعداد بازدید:۱۱۳
نان یکی از مهم‌ترین اجزای رژیم غذایی انسان است و در سبد غذایی بسیاری از اقوام جهان جایگاه ویژه‌ای دارد. انواع مختلف نان وجود دارد، اما نان سالم، به‌ویژه نان گندم کامل، باارزش غذایی بالا و مزایای بهداشتی فراوانی همراه است.
نان کامل، کلید تضمین سلامت جامعه است

مریم صفا خو سرپرست گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم  پزشکی شاهرودبا اشاره به حدیث پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم که فرموند: خَیْرُ طَعامِکُمْ اَلْخُبْزُ. بهترین غذاى شما نان است، بیان داشت : نان کامل نانی است که سبوس آن گرفته نشده و به این نان، نان سبوس دار نیز گفته شده و از جمله مهمترین و بزرگترین مزایای این نان، فیبر آن است.

مریم صفا خو سرپرست گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به مناسبت روز جهانی غذا افزود : نان، قوت اصلی اکثر مردم جامعه است و بسیاری از ما هر روز یا دست کم چند روز هفته از نان در برنامه غذایی خود استفاده می‌کنیم، بنابراین به عنوان یک ماده غذایی پر مصرف، سلامت آن را بسیار با اهمیت است.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با بیان این مطلب که چگونه می توان مصرف نان کامل سلامت ما را افزایش می‌دهد تصریح نمود:نان بخش عمده‌ای از نیاز‌ انرژی، پروتئین و آهن بدن را تامین می‌کند. از این رو شناخت بهترین نوع نان بسیار اهمیت دارد.

وی  با بیان اینکه نان از مواد غذایی اصلی در کشور است و طبق برآوردها، روزانه هر فرد ۳۱۰ گرم نان مصرف می کند، عنوان کرد: مصرف نان در کشور ما ۳۶ درصد نسبت به کشورهای خاورمیانه بیشتر است و روزانه ۴۰ تا ۶۰ درصد کالری روزانه در ایران، از طریق نان تامین می شود.

مریم صفا خو گفت : بررسی‌های انجام شده در ایران نشان داده است که مردم نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف می‌کنند، درحالی که نان کامل مانند سنگک نسبت به نان‌های تهیه شده با آرد سفید مانند لواش از ارزش تغذیه‌ای بالاتری برخوردار است. بخش مهمی از آهن موردنیاز روزانه افراد از طریق نان تامین می‌شود، مشروط به آنکه زمان ماندگاری خمیر برای انجام تخمیر، کافی باشد.

ویژگی‌های نان کامل
· نان‌هایی که با آرد کامل تهیه شده است، رنگ تیره تری دارد و خوب است بدانیم تغییر رنگ در این نوع نان به دلیل افت کیفیت آن نیست، بلکه به دلیل بالا رفتن درصد سبوس است.
· آرد کامل حاوی جوانه و سبوس است؛ در حالی که آرد سفید دارای مقدار ناچیز سبوس و فاقد جوانه است.
· آرد کامل منبع غنی‌تر از از فیبر و ویتامین‌های گروه B، منیزیم، سلنیوم، روی و ترکیبات آنتی اکسیدانی دیگر نسبت به آرد سفید است که این خود می‌تواند دلیل مهمی بر اثرات سلامتی بخش نان کامل باشد.
· نانی که خمیر آن به صورت طبیعی تخمیر می‌شود علاوه بر هضم بهتر، اسید اگزالیک و اسید فیتیک آن نیز کاهش و جذب آهن و کلسیم آن بهتر صورت گرفته و عطر و بوی بهتری دارد. در مقابل، نان حاصل از خمیر‌هایی که تخمیر نمی‌شود و یا با جوش شیرین تخمیر می‌شود به صورت فطیر و خمیر به دست مصرف کننده می‌رسد که هضم آن بسیار دشوار است و جذب آهن، کلسیم، روی و دیگر مواد تا حد زیادی کاهش می‌یابد.
تحقیقات بسیاری نشان داده است که مصرف نان کامل به پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله چاقی، دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی، کمک می‌کند.
مهمترین فواید مصرف نان کامل
· سبوس گندم جزو فیبر‌های غذایی نامحلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماری‌های روده بزرگ تاثیر زیادی دارد.
· غلات کامل بیشتر از غـلات سبوس‌گیری شده، در دسـتگاه گوارش می‌ماند و احساس سیری بیشتری به فرد می‌دهـد که می‌تواند در کنترل وزن و پیشگیری از چاقی موثر باشد.
· مصرف نان‌های کامل در مقایسه با نان‌های سفید به آهستگی قند خون را بالا می‌برد و در نتیجه می‌تواند به کنترل قند خون و پیشگیری از ابتلا به دیابت کمک کند.
· فیبر موجود در سبوس با اتصال به اسید‌های صفراوی یا چربی‌ها از جذب کلسترول و چربی مواد غذایی جلوگیری می‌کند که این امر باعث کاهش چربی خون شده و به طور غیر مستقیم از بروز بیماری‌های قلبی و عروقی پیشگیری می‌کند.
· سبوس جزو مواد غذایی مطلوب برای باکتری‏های مفید روده است که در مقابل امراض میکروبی روده اقدام می‏کند و سیستم ایمنی بدن را فعال می‏کند.
· آهن، اسید فولیک و سایر مواد مغذی موجود در نان کامل به بهبود رشد جسمی و ذهنی کودکان کمک می‌کند.
· نان کامل سرشار از منیزیم است که برای عملکرد ماهیچه‌ها و سیستم عصبی اهمیت دارد و موجب تقویت استخوان‌ها و سیستم ایمنی بدن می‌شود.


نظر شما :