می توان از تبدیل شدن مخاطرات به فاجعه جلوگیری کرد

۲۰ مهر ۱۴۰۳ | ۱۰:۲۸ کد : ۱۷۵۹۱ اخبار متحرک
تعداد بازدید:۳۵
هر ساله روز ۱۳ اکتبر مصادف با ۲۲ مهر ماه، با هدف ارتقای فرهنگ جهانی، روز کاهش اثرات بلایای طبیعی نام گذاری شده است. در این راستا پنجم دی ماه روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی در ایران در نظر گرفته شده است. بر اساس پایگاه های اطلاعاتی در سال ۲۰۲۲ حدود ۳۸۷ مخاطره طبیعی در جهان ثبت شده است که منجر به مرگ ۳۰۷۰۴ نفر و تحت تاثیر قرار گرفتن ۱۸۵ میلیون نفر شده است. این در حالی است که پیش بینی می شود تا سال ۲۰۳۰ به دلیل تغییرات آب و هوایی و رخداد بلایای طبیعی ۳۷.۶ میلیون نفر به افرادی که در فقر شدید به سر می برند اضافه گردد
می توان از تبدیل شدن مخاطرات به فاجعه جلوگیری کرد

از طریق برنامه‌ریزی دقیق و هماهنگ که برای کاهش مواجهه وآسیب‌پذیری افراد در برابر آسیب‌ها طراحی شده است، می توان قدرت مخرب مخاطرات را مهار کرد یا به عبارت بهتر می توان از تبدیل شدن آنها به بالاترین سطح حادثه (فاجعه) جلوگیری نمود. در همین راستا هر ساله شعاری متناسب با اهداف کاهش خطر بلایا از طرف آژانس بین المللی کاهش خطر بلایا (UNDRR) پیشنهاد می گردد.

شعار سال 2024 تحت عنوان "توانمندسازی نسل آینده برای فردایی تاب آور" تعیین گردیده است. این در حالی است که در فصل 14 برنامه هفتم توسعه، قسمت ارتقای نظام سلامت، بخش راهبری نظام سلامت، ماده 70، بند ح اشاره شده که در راستای مدیریت خطر حوادث و بلایا، دولت با همکاری نهادهای ذیربط مکلف است با اولویت اقدامات ناظر به پیشگیری، کاهش آسیب و آمادگی، افزایش تاب آوری و تأمین منابع پایدار برای مقابله با حوادث و بلایا نسبت به تدوین اقدامات اجرایی مناسب اقدام نماید.
همچنین با توجه به لزوم ارتقای تاب آوری و ایمن سازی بیمارستان ها، مراکز بهداشتی و درمانی دولتی و پایگاه های اورژانس پیش بیمارستانی، طرح ایمن سازی و ارتقای تاب آوری بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی کشور از طریق استراتژی های کلان ذیل اجرا می شود:
- نهادینه سازی برنامه مدیریت خطر بلایا و حوادث در نظام شبکه بهداشت و درمان کشور

-توسعه رویکرد پیش فعال در نظام سلامت به کاهش خطر بلایا

- توسعه برنامه های مردم محور و تأکید بر خودمراقبتی

-توسعه سامانه مدیریت اطلاعات به موقع و مؤثر در حوزه مدیریت خطر بلایا و حوادث

در همین راستا و ضمن تأکید بر شعار اعلام شده به منظورگرامیداشت هفته بین المللی(27-21 مهر) و ملی کاهش خطر بلایا روزشمار زیر به منظور برنامه ریزی در معاونت های بهداشت دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور در دستور کار قرار گرفته است:

- توانمندسازی کودکان و نوجوانان و نقش مدارس در جهت تاب آوری

توانمندسازی کودکان و نوجوانان و نقش خانواده در جهت تاب آوری

-توانمندسازی کودکان و نوجوانان و تاب آوری جامعه

-توانمندسازی کودکان و نوجوانان و نقش شبکه های اجتماعی در جهت تاب آوری

-توانمندسازی کودکان و نوجوانان و نقش بازی های کامپیوتری در جهت تاب آوری

-توانمندسازی کودکان و نوجوانان برای سازگاری با تغییر اقلیم و حفاظت از محیط زیست

-توانمندسازی کودکان و نوجوانان و مشارکت در ارتقاء فرهنگ پیشگیری از حوادث و بلایا

بدیهی است اجرای اقدامات کاهش خطر نیازمند عزم ملی و برنامه های مشارکتی بوده و امید است با اجرای این برنامه ها به سهم خود گام های مؤثری در جهت کاهش خطر و پیامدهای آن برداشته و در آینده جامعه ای تاب آور داشته باشیم.


نظر شما :