سم آفلاتوکسین در موادغذایی
آفلاتوکسین ها متابولیت های ثانویه سرطان زا هستند که عمدتا توسط دوگونه قارچ به نام آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می شوند. این گونه های قارچی آلوده کننده مواد غذایی و همچنین خوراک دام و عامل آلودگی محصولات کشاورزی به آفلاتوکسین ها هستند. این سموم می توانند در سطح بسیار گسترده آلودگی ایجاد کنند. آفلاتوکسین ها را می توان در بیش از صد نوع محصولات زراعی و غذایی از جمله شیر،بادام زمینی، ذرت، برنج، سس سویا، سرکه، روغن گیاه، پسته، چای، گیاه دارویی چینی، تخم مرغ، شیر، خوراک دام و غیره مشاهده کرد. سمیت آفلاتوکسین ها خطر جدی برای سلامتی انسان ها محسوب می شوند.
آفلاتوکسینها نسبت به حرارت مقاومند و طی فرآیند پاستوریزاسیون شیر از بین نمی روند و در محصولات لبنی مانند پنیر و ماست بصورت فعال وجود دارند ، آفلاتوکسین باعث آسیب به کبد، کلیه، قلب و عروق و سیستم عصبی، سرطان زایی (سرطان کبد) و با جهش زایی احتمال بروز بیماری های ژنتیکی (ناقص الخلقه زایی) می شود.
در ایران در دامداری ها با روش سنتی که برای تغذیه دام از علوفه و نان خشک کپک زده استفاده می شود، سموم وارد شده به بدن دام علاوه بر اثرات سوء روی دام، به بدن انسان از طریق مصرف شیر و گوشت وارد شده و سلامت انسان را هم تهدید می کنند.
با افتخار اعلام میکنیم آزمایشگاه کنترل مواد غذایی معاونت غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکی شاهرود روش اندازه گیری آفلاتوکسین M1 در فراورده های لبنی را با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا(HPLC) برای اولین بار در استان سمنان راه اندازی نموده تا گامی برای کنترل و نظارت محصولات تولیدی شهرستان در جهت حفظ ایمنی و سلامت همشهریان عزیز بردارد.
نظر شما :